Een creatieve vrijplaats waar dromen waargemaakt worden.

Robbe Baartmans en Kees van Dun - creëerden hun eigen graffiti-paradijs

De kleurrijkste plek van Roosendaal bevindt zich in de oude fabriekshallen van Wubben Olie aan de Oostelijke Havendijk: The Loods Graffiti Hall of Fame. Aan de rand van de wijk Stadsoevers in aanleg kunnen creatievelingen uit het hele land zich met hun spuitbussen verf uitleven op 3000 m2 wand. Remco van den Beemd kreeg vijf jaar geleden van de gemeente de opdracht om honderden betonblokken te verven, de ‘legoblokken’ die nu door de stad verspreid liggen. Hij kreeg assistentie van Robbe Baartmans en Kees van Dun, die hij kende uit de graffiti-scene. De winter vroeg om een binnenschilderplaats; het werd de loods van Wubben. Toen de klus was geklaard, mochten Remco en Robbe na veel gepraat met de gemeente de sleutel van de hallen behouden om er een graffiti-paradijs van proberen te maken. Hun droom.

“En dat is grandioos gelukt”, glunderen Robbe Baartmans en Kees van Dun. “De hallen staan in de top 3 van legale graffiti-locaties in Nederland. We staan bekend om de professionele organisatie, de netheid en uitrusting met water, elektriciteit en sanitair. Het is een trekpleister voor jongeren, maar ook voor graffiti spuitende vijftigplussers. Zijn de muren vol, dan bouwen we nieuwe wanden bij. En eens in de zoveel tijd maken we alles weer wit.” 

The Loods is veel meer dan alleen een graffiti-hal.

The Loods heeft ervoor gezorgd dat de graffiti-overlast op straat in Roosendaal met zestig procent is afgenomen. “Painters hoeven niet meer de straat op, nooit meer de nacht in. De meesten beoefenen hun hobby in de illegaliteit. Treinen, huizen, viaducten, weinig is veilig voor hen.” Graffiti-kunstenaars geven ondanks torenhoge boetes hun hobby niet gauw op. “Want er zit veel meer achter dan je denkt. Het is een soort virus. Painten is een vorm van zelfexpressie. Je wil een naam hebben. Je wil gezien worden. Je wil je laten horen. Ieder heeft zijn eigen stijl”, leggen Robbe en Kees uit.

The Loods is veel meer dan alleen een graffitihal, vinden ze. “Het is een openbare ontmoetingsruimte voor jong en oud. Elke woensdagavond kun je painten, wat drinken, kletsen, soms barbecueën. Daarnaast trekt de graffiti-jam jaarlijks professionele artiesten naar de Havendijk. Het eerste jaar veertig, vorig jaar tweehonderd, dit jaar al weer meer. Er worden regelmatig clinics gehouden, fotoshoots, festivals. Alles kan hier zo’n beetje. Da’s goed voor ons, maar ook voor de uitstraling van Roosendaal”, vinden beide mannen.

Ze zijn apetrots op wat in vijf jaar is bereikt: het snelle succes van The Loods en het vertrouwen dat de gemeente Roosendaal in ze heeft. Toch blijft er altijd iets om over te dromen. “De nieuwe wijk Stadsoevers rukt op aan de overkant. Dat kan een bedreiging voor ons zijn. Als we hier moeten stoppen, hopen we een andere ruimte te krijgen. We hebben ons immers bewezen: we zijn onmisbaar. The Loods is een vrijplaats voor gelijkgestemde creatievelingen, geen broeiplaats’, aldus Kees. En dat sluit toch ook mooi aan bij het hippe Stadsoevers straks.”

Wij schrijven een eigen stukje Roosendaalse kunstgeschiedenis.

“Wij schrijven bovendien een eigen stukje Roosendaalse kunstgeschiedenis”, voegt Robbe toe. En persoonlijk heeft hij daar ook een groot aandeel in. Hij schreef een dik boek over vijf jaar The Loods, dat in juni is gepresenteerd.