Stad als Canvas: Prullenbakken Raadhuisstraat

Prullenbakken tonen het verhaal van de Raadhuisstraat

Op donderdag 21 juli zijn in de Raadhuisstraat vier prullenbakken voorzien van stickers. Op de stickers staan (historische) elementen, oude foto’s en schetstekeningen, kaarten uit het stadsarchief en rozen die de Raadhuisstraat van toen en nu laten zien. De ontwerpen komen van Eva en Gertrude van Papier Souvenir die deze in opdracht van Roosendaal Citymarketing hebben gemaakt.

Veel Roosendalers zullen een aantal van de pentekeningen direct herkennen. Zo is op een van de stickers de gevelsteen ‘Int lant der belofte’ te zien die nog altijd bovenaan het pand van Rubia prijkt. Ook de deur van nummer 45-47 (waar nu het kantoor van Gossip is gevestigd) en het muuranker boven de poort naast Tom’s Diner zijn terug te vinden op de prullenbakken. Voor het ontwerp van de bak op de hoek van de Markt is een oude schetstekening gebruikt van het voormalige raadhuis.

Eerste project

De stickers in de Raadhuisstraat zijn de eerste kunstuiting vanuit het meerjarenproject ‘Stad als Canvas’ waarin uitvoerder Roosendaal Citymarketing nauw samenwerkt met Cultuur verbindt Roosendaal en Gemeente Roosendaal. Het project biedt creatief talent de ruimte om met ideeën te komen, hun dromen tot uiting te brengen en geeft hen het groots mogelijke podium: de stad. Samen met hen wordt het verhaal van Roosendaal vertaald naar kunstuitingen in de openbare ruimte.

Door street art zowel tijdelijk als permanent in het straatbeeld toe te passen wordt letterlijk kleur gegeven aan de stad Roosendaal en haar dorpen Heerle, Moerstraten, Nispen, Wouw en Wouwse Plantage.

Ontstaan en aanleiding van het project

Het meerjarenproject brengt meerdere beleidskaders, wensen en behoeften vanuit zowel het college, de gemeenteraad, ondernemers en Roosendaler(s) samen.
Dit zijn:

- Het realiseren van meer kunst en cultuur in het straatbeeld
- Een podium geven aan het creatief talent dat Roosendaal rijk is
- Het verhaal van Roosendaal en haar dorpen vertellen d.m.v. citydressing
- Het fysiek aantrekkelijk maken van de stad en haar dorpen

Het meerjarenproject is door de gemeente Roosendaal opgenomen in haar beleidsnota Public Art.

Vervolg

Het eerstvolgende kunstwerk kun je verwachten in de Kadetunnel waar het team van The Loods H.O.F. in augustus de schilderingen vernieuwt. Het resultaat zal te bewonderen zijn nog voordat het kermispubliek door de tunnel loopt.